Bernadette Van Den Steen, regentes plastische opvoeding, ging na haar studies verder in opleiding als keramiste, de richting waar echt haar hart naar uitging.

Zij vervolmaakte zich verder in de richting keramiek/beeldhouwen aan de Stedelijke academie voor Schone Kunsten in Aalst. In 1986 ontving ze er een eervolle vermelding bij de Valerius De Saedeleerprijs, haar eindwerk werd erkend voor zijn plastische, driedimensionale vormen. Een paar jaar later deed ze mee met de tweejaarlijkse prijs voor plastische kunsten van haar thuisstad Ninove. Ze ontving hiervoor een prijs tijdens de editie van 1988.

Bijna gelijktijdig vatte Bernadette haar eerste en enige loopbaan aan als decoratrice en later afdelingsverantwoordelijke  binnen IKEA België. Haar persoonlijke aspiraties werden echter niet volledig ingevuld binnen het strakke keurslijf van een multinational.

In 1993 verliet Bernadette het bedrijfsleven om samen met haar echtgenoot hun eigen zaak te starten. Vanaf 1995 was het een nieuwe uitdaging de jarenlange ervaring zowel in het ontwerpen en vervaardigen van keramiek, als verkoop en management van een nieuwe zaak te combineren.

Deelname en bezoek aan toonaangevende Europese beurzen als Maison & Objets in Parijs, Tendence  in Frankfurt en Top Drawer in London, samen met participatie in een marktonderzoek van de Belgische en Europese interieur en decoratiemarkt resulteerden in een authentieke keramiek collectie die functioneel en decoratief is. Met trouwe klanten bouwde ze de afgelopen jaren aan een verscheiden assortiment van unicums tot kleine en grotere producties.

Een blik op ieder werkstuk maakt de kijker al vrij snel duidelijk dat dit geen massaproduct is, maar integendeel, dat elke stuk een eigen identeit heeft. Het is spiritueel, actueel en tijdloos werk dat blijvend nieuwe vormen en gezichten aanneemt, doelbewust gericht naar een publiek op zoek naar originaliteit en authenticiteit. Naast haar eigen tentoonstellingsruimte is het werk van Bernadette Van Den Steen ook te bewonderen in verschillende galerijen, interieurzaken, kunsthuizen verspreid in en buiten België.

In 2003 startte Bernadette Van Den Steen in samenwerking met haar echtgenoot, ontwerper Nikolaos Theodoridis, een nieuw concept : de collectie “Precious Ceramic Artwork”. De veredeling van haar Precious Artwork door ze te verfijnen met zilveren, gouden en platinum elementen.

Nog steeds wordt elk stuk met de hand vervaardigd en geglazuurd en daarom zijn de stukken telkens weer uniek en apart.

Een essentieel onderdeel van haar carrière was de urnen-collectie “Is er leven na de dood…?”, ontwikkeld voor en samen met klanten op zoek naar een nieuwe dimensie voor het onvermijdelijke. Deze collectie heeft ze decennia lang geproduceerd op ambachtelijke wijze in een klein team van harde werkers. Haar atelier is door de jaren heen enkele keren verhuisd, ze is gestart in de Lange Herentalsestraat dan is ze verhuisd naar de Brialmontlei, samen met haar man en zijn bedrijf Ntheo juwelen (link?). Tenslotte, in 2014 heeft ze besloten zich te vestigen in de Hertoginstraat, in een oude melkerij. Daar heeft ze het langst gezeten en haar grootste producties verricht.

In 2020 besloot ze haar collecties door te geven aan haar trouwste klant, die de productie van de urnes overnam. Daardoor heeft zij de creatieve ruimte en de tijd om nieuwe paden in te slaan. Projecten en ideeen die al jaren links lagen wegens tijdsgebrek, kon ze opnieuw opnemen en vervolledigen. Ze is inmiddels begonnen met een lijn Serveerborden en allerlei hoogwaardige stukken voor in de keuken en op tafel. Deze zijn afgewerkt in indrukwekkende kleuren en bieden een alternatief voor zij die eens wat anders willen, dat siervol en tegelijk functioneel is.
 

Vandaag focust Bernadette zich meer op het werken met lokale handelaren. Ze doet kleinere vernieuwende projecten en de ontwikkeling van nieuwe modellen. Haar principes blijven handgemaakte, unieke items die thuishoren in het stijlvolle interieur. Ze zal altijd streven naar een zo fijn mogelijke samenwerking met iedere klant, ze staat namelijk altijd open voor suggesties of op maat gemaakte stukken.